Welkom nieuwe stadsdichters

Gisteren maakte de gemeente Zaanstad met onderstaand bericht bekend dat Jeroen van Leeuwen en Ellis van Atten de nieuwe stadsdichters worden. Het begin van een mooi avontuur!

Stadsdichters Zaanstad

foto: Giovanni Masetti

De gemeente Zaanstad benoemt Jeroen van Leeuwen alias MC Hades en Ellis van Atten tot nieuwe stadsdichters van Zaanstad. Het duo volgt per 1 april de huidige stadsdichter Kees Jan Sierhuis op. Tijdens de selectieprocedure werd duidelijk dat een samenwerking met de twee dichters de uitkomst moest worden. Het duo verwerkt gevraagd en ongevraagd belangrijke Zaanse onderwerpen en gebeurtenissen in gedichten en rapteksten. Zo worden poëzie en rap dichter bij de inwoners van Zaanstad gebracht.

Al ruim tien jaar is MC Hades (Jeroen van Leeuwen) een vooraanstaand rapper, producer en DJ in de Zaanstreek. Jarenlang schreef hij teksten voor zijn hiphopband Zaans Schrikbewind, nu al weer geruime tijd als soloartiest. Daarnaast heeft hij in opdracht van de gemeente Zaanstad samengewerkt met stadscomponisten Merlijn Twaalfhoven, Jurriaan Berger en Mark Nieuwenhuis. Jeroen heeft een briljante flow en teksten vol scherpe taalkundige vondsten. Zijn werk als geschiedenisdocent op het Kennemercollege in Beverwijk heeft zijn voordrachtskunst levendiger gemaakt. Verder is hij betrokken geweest bij de organisatie en presentatie van evenementen als Jungle Strike en Hiphop Soulfood in de Flux.

Lid van Zaanse dichterskring: Ellis van Atten
Ellis van Atten schrijft columns, blogs en gedichten. Sinds 2014 is zij lid van de Zaanse Dichterskring en sinds 2016 beheert zij hun website, facebookpagina en twitteraccount. Ellis laat zich graag aanspreken en inspireren door jongeren en laat ze het liefst zelf aan het woord. Ze speelt met woorden en zinnen. In 2016 zat één van haar gedichten bij de 100 beste gedichten uit de Turing Gedichtenwedstrijd. Onlangs deed ze mee aan ‘De Soepsteen’, een vertelvoorstelling voor wereldverteldag en een samenwerking met verteller Giovanni Masetti en DJ Jeroen van Leeuwen. De samenwerking met Jeroen gaat ze nu voortzetten.

Voor de opvolging van de huidige stadsdichter Kees Jan Sierhuis is in het bijzonder gezocht naar kandidaten die met hun gedichten en rapteksten jongeren aanspreken en kunnen aansluiten bij hun belevingswereld. Dit duo is daar bij uitstek toe in staat volgens de selectiecommissie.

Eretitel
‘Stadsdichter’ is een eretitel. Het is een eervolle rol, die voor twee tot maximaal vier jaar door een dichter kan worden vervuld. Sinds 2007 heeft Zaanstad een stadsdichter. De selectiecommissie bestond uit Kees Jan Sierhuis (voormalig Stadsdichter), Debby de Ruiter (vertegenwoordiger Raaz), Roos Wijngaard (lid Adviespanel cultuur Zaanstad) en Steffie Louman-Engelaar (bestuurslid Zaans Groen).

2017-09-13T19:28:26+00:00 Nieuws Stadsdichters Zaanstad|

Geef een reactie